Intervju med en författare #25 - Lovisa Wistrand

Fotograf: Angelica Klang

~ Har du alltid gillat läsning och skrivning?
Ja, ända sedan jag var väldigt liten. Jag läste säkert en bok om dagen och älskade att fly verkligheten för någonting annat. Det blev mycket "Vi fem", "Kitty", "Harry Potter" och hundratals hästböcker.

~ När visste du att det var författare du ville bli eller har det alltid funnits med som dröm?
Det här är någonting jag har velat L.Ä.N.G.E. I hela mitt liv har jag älskat – och haft ett behov av – att skapa historier. Svenska var mitt favoritämne och det bästa var att skriva berättelser eller uppsatser. Ja, till och med uppsatser var roligt på den tiden, för man behövde ju skriva dem. Jag hittade faktiskt en urgammal dagbok härom månaden, där jag hade fyllt i saker som favoritmat, favoritdjur och vad vill du bli när du blir stor? Där stod det författare. Det har alltid varit det jag velat göra mest av allt, men verkligheten hann i kapp med tvivel, rädsla och dåligt självförtroende. Vanliga människor blir inte författare, tänkte jag, och folk i min omgivning sa att det var som att bli skådespelare eller popartist. Det vill säga, omöjligt. Varför skulle jag lyckas när så få andra gjorde det? Vad gjorde mig speciell? Hur hade jag ens mage att gå och drömma om ett sådant jobb? Jag ”togs ned på jorden” så att säga. Men skrivandet kom alltid tillbaka som en hobby och det var en kraft som inte gick att kväva.

Till slut, när jag var 24 år och redan hade flera färdigskrivna manus bakom mig, bara insåg jag det. Jag måste bli författare. Det spelar ingen roll vad alla säger, vad siffrorna pekar på eller hur lite lön man får. För mig skulle det inte vara omöjligt, jag skulle bräcka oddsen. För det var det som gjorde mig lycklig.

~ Gör du någonting annat utöver skrivandet, yrkesmässigt?
Nej. Jag är utbildad grafisk designer och arbetade i många år på mobiloperatören 3, men sedan sa jag upp mig för att satsa på skrivandet. Det bästa och läskigaste jag har gjort!

~ Hur kommer det sig att du valt din genre?
Jag skriver det som jag själv vill läsa och precis som jag läser böcker från fler än en genre, vill jag skriva i flera olika. Hittills har det blivit fantasy, feelgood, romance, young adult, skräck och erotik. Jag skriver helt enkelt det jag känner för och hoppas att folk vill läsa. De flesta av mina böcker har en kärna av kärlek, även om genren är fantasy, young adult eller feelgood. I framtiden skulle jag vilja ge mig på att skriva en episk sci-fi-trilogi.

~ Hur många böcker har du släppt?
1. Drakviskaren
2. Demonviskaren
3. OBS: Flirt
4. Sånger av is och ånga (tillsammans med Åke Qvarfort bakom namnet Vanessa Salt)
5. Equidae
6. OBS: Synd (släpps nu till Bokmässan)
7. Dödsviskaren (släpps nu i höst)

Plus noveller i en hel massa antologier. :)

~ När du kommer på en historia, hur gör du för att inte glömma bort dina ideèr?
Faktadokument i Word, postit-lappar, mejl till mig själv, fysiska anteckningar på kvitton och räkningar, digitala anteckningar i Googles sökruta ... Jag skriver där det finns plats, helt enkelt. En gång skrev jag ner en idé på en servett i jackfickan, på en flygplats i kön till boardingen. Dock skriver jag sedan in all information prydligt i ett faktadokument i Word. Jag har några sådana för varje manus. Ett med allmän fakta, ett med information om karaktärerna, ett med scenplanering, ett med lösa idéer innan jag kommit på strukturen.

~ Ägnar du dig åt ett projekt i taget eller kan du skriva på fler böcker samtidigt? Hur gör du isåfall för att hålla isär intrycken/ideèrna/tankarna för vardera bok?
Förr blev det bara ett manus i taget, men nu blir det mer än så. För tillfället skriver jag på två romaner, två noveller,

~ Använder du mycket från ditt egna liv i dina böcker, så som personer, platser, händelser du varit med om osv? Eller hur får du inspirationen?
Vanligtvis gör jag inte det. Jag får inspiration från resor, filmer, andra böcker och ... vad som helst, egentligen. Att få idéer är inte svårt, det svåra är att hinna skriva allt man vill. Min feelgood-roman "OBS: Flirt" är dock inspirerad av mitt eget liv och min egen kärlekshistoria, eftersom jag kände ett starkt behov av att skriva ner den. Boken blev ändå ganska fiktiv i slutändan, för att bli underhållande att läsa.

~ Tar det lång tid från första tanke till en släppt bok?
Det är olika från bok till bok. Allt beror heller inte på mig. Ett manus kanske tar mig en månad att skriva, men förlaget som vill ge ut det kan inte göra det förrän om två år. En annan gång kanske manuset tar längre tid på sig att skrivas (fyra fem månader, säger vi) men förlaget kan ge ut det redan nästa vår. Planeringsfasen kan också ta tid. För att dra ett exempel: Min debutroman Drakviskaren planerade jag i en och en halv månad, sedan skrev jag första utkastet på tre månader. Därefter gick jag skrivarkurser och fixade manuset under tiden, gjorde det bättre och bättre, anlitade lektör och redaktör innan jag slutligen skickade det till förlaget Whip Media och fick ett ja! De kunde släppa boken nio månader senare. Från idé till utgivning = cirka två år.

~ Vad vill du att läsarna skall få ut av att läsa dina böcker?
Jag vill att de ska få en verklighetsflykt, att de ska njuta och vilja läsa vidare. Underhållning, helt enkelt. Som när man tittar på "Pirates of the Caribbean" eller "Star Wars". Jag vill erbjuda ett fängslande äventyr som får läsaren att drömma sig bort.

~ När tycker du det är bäst att skriva på ett projekt? Skriver du när som eller avser du tid för att skriva?
Om jag fick välja skulle jag skriva hela kvällarna och nätterna, för det är då jag koncentrerar mig som bäst. Just nu har jag dock en bebis hemma, så det där med att välja tidpunkt för skrivande är bara att glömma.

~ Har du någon speciell plats där du skriver eller har du alltid med dig ett skrivblock och antecknar när du kommer på någonting eller har en stund över?
Jag skriver bäst framför den stationära datorn i arbetsrummet här hemma. Nya miljöer ger mig writer's block. Ibland försöker jag skriva på laptopen, men det blir aldrig lika bra.

~ Vad uppskattar du som författare mest med böcker och vad gillar du själv att läsa?
Jag uppskattar twister jag inte kunnat förutse, ett vackert språk som jag kan inspireras av (så att jag utvecklas) och berättelser med "bara en sida till"-syndromet. Romance och fantasy är mina två favoritgenrer. Det bästa är när man får båda två på samma gång, i samma bok. Lite kärlek är aldrig fel, enligt mig.

~ Vilken är den bästa debuten genom tiderna enligt dig?
Svårt att säga. Jag brukar inte lägga på minnet om boken var en debut eller inte, så det blir omöjligt att svara på.

~ Finns det någon bok i handeln som du gärna hade stått som författare på?
O ja! Senast jag kände så var när jag läste "All denna kärlek" av Dani Atkins, en romance jag älskade från början till slut.

~ Finns det några nackdelar med att vara författare?
Absolut! Som med alla yrken, tyvärr. Sanningen är att det är svårt att få ut riktiga löner på ett författarskap. Det är svårt att på förhand veta vad man kommer att tjäna nästa månad, och dessutom kommer inte royaltyn varje månad utan årsvis, halvårsvis eller varje kvartal. Det är lite olika från förlag till förlag. Därför är det många författare som har heltidsjobb vid sidan av sitt skrivande. Jag hade också det förut, men tiden gick inte ihop.

~ Om du fastnar i ett projekt, hur kör du vidare då? Har du något knep för att inte bli för uppstressad eller uttråkad när du fastnar?
Om jag har en detaljerad plan, så fastnar jag sällan. Om jag fastnar beror det på att jag inte planerat tillräckligt väl i förväg. Ett tips (om du trots allt kör fast) är att försöka göra annat ett tag, ta in inspiration. Se på filmer, TV-serier, läsa böcker. Se något som är så bra att det börjar klia i fingrarna för att du vill skriva igen, något som verkligen väcker lusten och glädjen.

~ Ser slutresultatet ut på samma sätt som dina första tankar inför en ny bok?
Nej, ofta blir jag förvånad över vad karaktärerna väljer att hitta på när jag väl börjar skriva om dem. Jag har en plan och följer den så noggrant jag kan, men resultatet blir alltid något annorlunda än vad jag tänkt mig. Ofta till det bättre!

~ Har du tips till mina läsare om någon skulle vilja bli författare?
Mitt tips är att bli medlem i exempelvis "Författare på Facebook", en Facebook-grupp där aspirerande och etablerade författare utbyter tips och råd. Bli medlem i ett community, gå skrivkurser, lär känna andra som skriver och utbyt texter med dem. Det var så jag gjorde. Jag trodde att jag redan var grym på att skriva, men utvecklades enormt när jag vågade visa upp mina texter och ta emot kritik.

~ Kan du avslöja om det finns något nytt projekt på gång, vad har vi att vänta oss?
Nästa år kommer jag att ge ut en romance hos Ordberoende Förlag. "600 mil till dig" är arbetsnamnet och den handlar om ett par som blir förälskade trots ett avstånd på sexhundra mil. En kvinna i Uppsala och en man i Brooklyn. Båda är gifta, har barn och familj och kan inte bara byta liv. Eller kan de det?

Puss & Kram

Fröken Rödlök

Gillar

Kommentarer

MissJohansson
MissJohansson,
Åh vilken bra intervju! Så roligt vännen! Kram! nouw.com/missjohansson
FrökenRödlök
FrökenRödlök,
Vad skoj att du gillar den, tack =)nouw.com/frökenrödlök
Amandizan
Amandizan,
Hennes böcker ska jag kolla in har ju lite svårt för svenska författare men sättet hon verkar skriva på gör mig intresserad att ge det en chans. Sen så skriver hon i dom generna jag gillar att läsa👌😉demon viskaren blev jag sugen på 😀 nouw.com/amandizan
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229